Bojíte sa nosiť kontaktné šošovky? Tipy do začiatku.

Bojíte sa nosiť kontaktné šošovky? Tipy do začiatku.

TOP-crazy.cz 30. 08. 2023 Blog

Premýšľate nad kontaktnými šošovkami a neviete, čo ich nosenie obnáša? Potom máme pre Vás niekoľko rad a tipov do začiatku.

Asi najdôležitejšie informácie sú, že nemusíte ničeho bát. Nošení šošovek je pohodlné, konieckonců, nosí je milióny ľudí po celom svete. Kontaktné šošovky sú v rôznych štátoch klasifikované rôzne, niekde priamo ide o zdravotnický prostriedok, ako k takému sa vždy váže výroba pod prísnym dohľadom a kontrolou, čo musí spĺňať množstvo predpisov a certifikácií.

Jak poznat kvalitné šošovky? Prvním vodítkem je cena - pokiaľ je niečo veľmi levné, nemôže spĺňať všetky predpisy a nároky na výrobu. Druhým vodítkom môže byť krajina výroby - pokiaľ sú šošovky Made in Korea, Malaysia, EU, USA apod., tak tu máte malé riziko, že narazíte na nekvalitnú značku. A tretím vodítkom, možno najdôležitejším, je - značka šošovek, resp. informácie o predaji - pokiaľ niekto predáva šošovky niekoľko rokov, má kvalitné nezávislé hodnotenie, tak je malé riziko, že predáva nekvalitné výrobky.

Ale teraz už k tipom do začiatku:

  • umyjte si ruky (ne mýdlom, ktoré pri kontakte s očami môže dráždiť).
  • pri manipulácii s šošovkou užívajte konečky prstov, nikdy nemáte nechty (jsou ostré, môžu poškodiť)
  • nikdy neoplachujte šošovky obyčajnou vodou. Používajte iba roztok na kontaktné šošovky.
  • dejte si šošovku na bříško ukazováčku a bez, či nie je poškodená. Šošovka musí mať tvar misky (okraje jsou otočené nahoru) - pokud se kraje otáčí ven, je nutné šošovku otočiť. U niektorých farebných šošovek je možné zistiť dle barvy čočky.
  • druhú ruku si pridržte spodné a horné víčko a vložte čočku do oka. Čočku nemusíte vložiť priamo na stred oka, sama sa vycentruje. Pomalu zatvorte oko a znova pomaly zamrkejte. Toto čo umožní nájsť optimálnu polohu vo vašom oku.
  • pokiaľ je čočka nasadená správne, tak nedochádza k žiadnemu nepríjemnému pocitu alebo obmedzeniu videnia
  • pri prvom nasadení môže dôjsť k nepríjemným pocitom. V tom prípade šošovku vyndejte a nechajte oko odpočinúť. Postupne by malo dôjsť z privyknutia. Nošení nikdy nesmie byť bolestivé alebo nepríjemné.
  • nelekejte sa toho, že Vám zo začiatku šošovka z oka pri prvom mrknutí vypadne, alebo že pri nasadení sa neprichytí v oku, ale naopak sa Vám protočí a zostane na prste. Chce to trošku cviku a zbaviť sa nervozity. Po pár pokusoch si nasadíte aj bez dívání, je to naozaj jednoduché.
  • vyndavání čočky z oka také nie je žiadna veda - buď veľmi jemne stlačte šošovku v oku a vyndejte ji, alebo priložte ukazováček na šošovku a posuňte ju na víčko, kde sa naroluje - a potom ju vložte do puzdra s roztokom.
  • šošovky vkladajte do roztoku, ktorý bude vždy nový - roztok šošovky čistí, dezinfikuje a zvlhčuje. Pouzdro pravidelne meňte - cca 1x za 3 mesiace (alebo vždy, keď vám príde roztok a kúpite si nový - prakticky v každom balení je súčasťou i puzdra.
  • pokiaľ šošovky dlhšiu dobu nenosíte, je nutné riešiť, v ktorých sú skladované, tiež meniť - cca 1x týždenne
  • Snažte sa častejšie mrkať - tým šošovky počas nosenia zvlhčujete a sú stále pohodlné
  • ak sa pohybujete v prašnom prostredí, či už potrebujete začať kapky - dodajú komfort nosenia. Musí sa jednať o zvlhčujúce kapky na kontaktné šošovky.
  • v šošovkáchnespäte a nenoste je, ak nemáte oči 100% zdravé

Máte k noseniu šošovek nejaký dotaz? Kontaktujte nás, radi Vám poradíme. Šošovky predávame už od roku 2009 a tak o nich už niečo víme.