Dioptrické x nedioptrické farebné kontaktné šošovky

Dioptrické x nedioptrické farebné kontaktné šošovky

TOP-crazy.cz 06. 11. 2023 Blog

Farebné kontaktné šošovky sú stále populárnejšie, ako medzi mladými, tak dospelými. Vďaka nim môžete rýchlo a efektívne zmeniť farbu svojich očí a vytvoriť tak originálny vzhľad. Existujú dva základné typy farebných šošoviek – dioptrické a nedioptrické.

Dioptrické farebné šošovky sú určené pre tých, ktorí potrebujú korigovať svoj zrak. Ich hlavným účelom je korekcia refrakčných chýb oka, ako je krátkozrakosť, ďalekozrakosť, astigmatizmus alebo presbyopia. Dioptrické farebné šošovky majú však okrem korekcie zraku aj estetický efekt – menia farbu očí.

Naproti tomu nedioptrické farebné šošovky slúžia iba estetickým účelom. Sú vhodné pre tých, ktorí nemajú žiadne refrakčné chyby a chcú si iba zmeniť farbu očí. Tieto šošovky nemajú žiadnu dioptrickú hodnotu a nekorigujú zrak.

Oba varianty sa vyrábajú v širokej škále farieb a odtieňov, takže si vyberie naozaj každý.

Je tiež dôležité spomenúť, že farebné šošovky, rovnako ako bežné kontaktné šošovky, vyžadujú správnu starostlivosť a hygienu. Je nutné ich pravidelne čistiť a uchovávať v dezinfekčnom roztoku. Pred manipuláciou so šošovkami je tiež nevyhnutné mať čisté ruky.